September 2020 - Rootsville

Templo Diez is een trio uit Den Haag rondom de Franse songwriter, multi-instrumentalist en producer Pascal Hallibert. De basloze groep wisselt intieme, filmische postrock af met meer noisy momenten. De band is niet alleen geïnspireerd door de muziek van The Velvet Underground, Cat Power en Will Oldham, maar ook door schrijvers als Charles Bukowski, John Fante en Douglas Coupland.

Op 2 oktober 2020 zal deze Nederlandse band hun langverwachte nieuwe album ‘Starlight’ uitbrengen. Het album neemt de luisteraar mee op reis langs 10 nummers in de warme en filmische stijl die kenmerkend is voor de band. Templo Diez werkte 5 jaar aan ‘Starlight’, een lange periode waarin veel gebeurde in hun persoonlijke leven. Dit zesde album luidt een nieuwe creatieve en productieve periode in voor de band.

De muzikale veteranen van Templo Diez zijn terug met hun karakteristieke sound; donkere rock gemengd met droompop en Americana. Na een sabbatical van vijf jaar is er een nieuw album: Starlight. Het zesde album is geïnspireerd door het echte leven, en door verhalen, boeken of oude roadmovies die het pad van de band de afgelopen jaren kruisten. Starlight maakt de trilogie compleet die begon met Greyhounds (2011) en Constellations (2015). De 10 tracks zijn korte sonische films rond vertrouwde thema’s als vervliegende hoop, de nachtelijke golfslag, verlies en oplevende liefde, gefluisterde elegieën en eindeloze wegen.

De tracks zijn een caleidoscopisch ensemble dat persoonlijke en introspectieve thema's afwisselt met gothic impressies van een feverdream-born Amerika. ‘Nightwind’ is een weelderige mix tussen indiepop uit de jaren 80 en psycherock. De beknopte teksten schilderen een heel verhaal met een paar spaarzame regels, en nemen de luisteraar mee naar een kant van LA bij nacht die toebehoort aan verliezers en buitenbeentjes, meer Bukowski en Fante dan Sunset Strip. Het nummer ‘Sister’ werd vrijelijk geïnspireerd door een foto van de zus van Pascal, genomen vlak voordat ze half februari terloops in de Atlantische Oceaan dook.

In tegenstelling tot meer introspectieve nummers, wordt ‘Southern And The Dog’ live opgenomen, met een energie en gevoel van urgentie die de hele opname doordringen. De titel van het nummer verwijst naar twee 19e-eeuwse Amerikaanse treinlijnen (The Southern en The Dog) die elkaar kruisten in Clarksdale Mississippi, een van de geboorteplaatsen van Delta Blues. Het tempo en de met vertragingen beladen groove van het nummer roepen een treinrit op die doordrenkt is van de gotische sfeer, gedragen door een langzame rockarrangement.

Afwijkend van de vorige nummers, is het laatste nummer ‘Going Surfing’ hoogstwaarschijnlijk het eerste Slow Introspective Surf Song ooit. Pascal, een Fransman geboren nabij de Atlantische stranden van de Landes, legt uit: “Surfen is een belangrijke sport en manier van leven in de regio waar ik vandaan kom en ook in dit mythische Amerika waar de meeste van onze liedjes plaatsvinden. Het zou gebeuren: een surfnummer, Templo Diez-stijl! ”.

Back