November 2020 - Written in Music

Templo Diez, in 2002 opgericht in Den Haag, had in de eerste jaren van haar bestaan al vrij veel succes in het buitenland. De band speelde meerdere malen in Noord-Amerika, waaronder op de festivals South By Southwest (Austin) en North By Northeast (Toronto). Na het vijfde studioalbum Constellations in 2015 laste de band een pauze in. Een pauze die uiteindelijk lang zou duren.

Starlight is de welkome terugkeer van Templo Diez. Tien atmosferische, filmische songs vol Amerikaanse invloeden. Reizen, landschappen, boeken en films voedden dit album. De muziek en zang op Starlight zijn in ieder geval indringend en de band trekt dan ook sferen op die je moeilijk van je af laat glijden.

305 South is desolate, nachtelijke (woestijn)muziek vol spannende details, inclusief viool. Het broeit en schuurt en uiteindelijk volgt de uitbarsting. Night Wind is een mooie, ernstige sfeertrack die voert naar nachtelijk LA en die net zo hard binnenkomt: ‘It’s all gone… on the night wind…’. Zanger Pascal Hallibert is een sterke troef, al laat hij zich een aantal keer vocaal begeleiden. Het levert mooie meerstemmige songs op als The Sound Of Waves en Going Surfing, een song die onder meer verwijst naar een Franse surfregio waar Hallibert vandaan komt.

De livetrack Southern And The Fog is gebaseerd op twee 19e eeuwse Amerikaanse spoorlijnen die elkaar kruisten in Mississippi, de geboorteplek van de Delta Blues. Spannende, schrille gitaarpartijen kleuren deze song die uit doet zien naar een concert van Templo Diez. De band heeft sowieso al een goede reputatie op dat gebied. More Rain On Vegas is een bijzonder fijn mengsel van sfeerrijke sixtiespop en 80/90’s indie. Hier laat Hallibert de zang overigens helemaal over aan Shireen van Dorp.

Na de onberispelijke, donkere pop van In Times Of Madness is Forty Seconds de ruigste song van het album. Golvend, slepend en stevig in de gitaren. Een goed geplaatst piekmoment, richting het einde van het album. Een donker en sfeervol kwaliteitsalbum dat het verdient deze herfst veel aandacht te krijgen. Het is goed dat Templo Diez weer terug is.

(Edwin Hofman)

Back