July 2009 - Rootstime

De Nederlandse formatie Templo Diez bestaat uit 6 leden en heeft zijn uitvalsbasis in Den Haag gepositioneerd. De groep werd in 2002 opgericht door zanger en liedjesschrijver Pascal Hallibert en legde hun toekomstig geluid helemaal vast nadat zangeres Gloribel Hernandez zich bij de groep voegde in 2004.

Met “Merced” lanceren ze nu hun derde full-cd na “Hoboken” uit 2003 en “Winterset” uit 2006 met een regelmaat van een album om de drie jaar, dus. Templo Diez treedt sinds meerdere jaren op in alle mogelijke regionen van deze wereld en zijn ook zeer graag gezien en gehoord in Amerika.
Inspiratie voor hun zelfgecreëerde muziek vinden ze bij diverse muzikale voorbeelden, o.a. bij groepen als Velvet Underground, Low, Cat Power en Calexico in een uitgebreide mix van stijlen gaande van country-noir over post-rock tot donkere popmuziek.

Intrigerende liedjes en teksten zijn het daaruit voortvloeiende mooie resultaat dat zeker wat meer radio-airplay op de nationale zenders en ruimere aandacht in de muziekvakpers verdient. De minimalistische instrumentale inbreng is daarbij allicht geen voordeel in deze tijden van luide beats en elektrische gitaarsound want het geluid dat Templo Diez voortbrengt is eerder geschikt voor de latere uurtjes, een beetje op hetzelfde ogenblik dat ook de platen van de Belgische formatie Krakow of van Cowboy Junkies en Mazzy Star uit de platenkast worden opgediept. Als de kaarsjes aangestoken worden en het licht gedempt zorgt deze groep voor de ideale sfeermomenten met hun aangepaste muziek.

Enkele uitstekende songs uit dit nieuwe album zijn de op Arabische muziek geïnspireerde opener “On Our Way”, “After Hours”, “Shangri-La”, “Hush” en “Switchblade”. Maar eigenlijk zouden we beter geen enkel ander nummer uit deze elf songs tellende tracklijst tekort doen. Vooral als Gloribel Hernandez haar engelenstemmetje laat horen worden wij helemaal stil om ten volle te kunnen genieten.

Templo Diez toont met “Merced” aan dat ze veel goeds in hun mars hebben en onverstoord aan de weg naar bredere roem zullen blijven timmeren. Het weze dit sympathieke combo ten volle gegund.

(Valère Sampermans)

Back