January 2003 - File Under

Wat beweegt een Fransman ertoe om zich in Nederland te vestigen? Ik zou het wel weten als ik in Frankrijk woonde, althans als ten zuiden van de Loire of in Parijs zou wonen. Stuk aangenamer klimaat of wereldstad. Pascal Hallibert dacht er blijkbaar anders over en woont nu in Den Haag. Hij is een druk bezet mannetje. De afgelopen jaren stond hij twee keer op het podium van de Grote Prijs van Nederland, in 2001 haalde hij de finale in de categorie singer-songwriter en in 2002 deed hij mee met Miss Wyoming in de categorie Pop/Rock. Daarnaast is hij ook nog actief als producer én als zanger/multi-instrumentalist in Templo Diez.

Met deze band bracht hij eind vorig jaar Hoboken uit en die plaat heeft mij blij verrast. Met zijn zachte fluisterstem doet Hallibert me in het grootste deel van de nummers denken aan Mark Linkous van Sparklehorse. Ook de spookachtige liedjes op Hoboken doen me aan Sparklehorse denken, veelal akoestische gitaren, af en toe een prachtige slidepartij (zoals in Anymore), weirde samples en repeterende akkoordenwisselingen op piano (Santa Anita). Hallibert noemt zelf Velvet Underground als één van zijn grote invloeden en dat is vooral in "Song VI" (raar hè ook de zesde track op de CD) en "New Sun Rising" goed te horen, maar gelukkig niet vervelend.

Wat wel vervelend is, is dat je deze plaat niet zo snel in de winkels zult vinden. De enige manier om de CD te krijgen is bij optredens of door de band te mailen.

Om Templo Diez live te kunnen zien zul je een eindje moeten reizen. Voorlopig staan er geen optredens in Nederland op het programma, wel kreeg de band een uitnodiging voor de 2003 versie van het South by Southwest Music Festival om daar te spelen. Ik hoop dat het niet te lang duurt voordat ik Templo Diez ook nog eens 'gewoon' aan het werk kan zien in Nederland om te zien hoe deze fraaie liedjesverzameling live klinkt.

(Storm)

Back