July 2010 - 3voor12 Den Haag

De afgelopen maanden zagen we een opvallende productiviteit van Pascal Hallibert en zijn bands. White Sands veranderde in Point Quiet en startte met een nieuwe plaat. Ook zijn soloproject Praise the Twilight Sparrow debuteerde. Nu komt ook mijn eerste en grootste liefde van de Hallibertprojecten, Templo Diez, met een nieuwe release: ‘Freiheit’.

Goed, het is niet meer dan een EP van drie nummers. Om dat aan te dikken is een live recording van ‘The devil only you know’, afkomstig van hun debuut, toegevoegd. Waar de andere projecten van de van origine Franse voorman zich meer en meer richten op de basis van traditionele Americana en alternative country, lijkt Templo Diez de EP-titel letterlijk te hebben opgevat. De creatieve vrijheid van deze band toonde zich altijd al in een rockend indiebandgeluid, maar de nummers op deze EP lijken meer dan ooit die alternatieve rockkant uit te baten. Noise blijft daarin gelukkig een relatief begrip.

De kunst van het schrijven van mooie nummers beheerst Hallibert in al zijn verschijningsvormen. De kenmerkende ‘noir’ sfeer en spanning komen ook op ‘Freiheit’ weer plezierig naar voren. Templo Diez kent ook na de afsluiting van hun drieluik nog dezelfde stuwkracht. Het slepende tempo dat ‘Merced’ nog kenmerkte, is iets meer naar de achtergrond geduwd. Dat wil niet zeggen dat het tempo nu significant hoger ligt, maar de zwangere atmosfeer heeft plaatsgemaakt voor meer alarmerende urgentie. De rijke texturen krijgen niet gegarandeerd het karakter van een soundscape, hoewel het dwingende ‘Light stroking the walls’ vergelijkbaar bezweert. Het zou mij welgevallen als ‘Freiheit’ de opmaat is van het nieuwe album.

(Benjamin N. Vis)

Back