June 2009 - VPRO. Dwars

Sinds zijn verhuizing een kleine tien jaar geleden van Bordeaux naar Nederland toont multi-instrumentalist Pascal Hallibert zich een zeer aktief muzikant en songwriter met in zijn werk twee belangrijke constantes: melancholie en alt.country. Eerst de indie popband Miss Wyoming, vervolgens het country noir project Templo Diez. Daarnaast ontstaat in 2004 White Sands met donkere americana en het meest recent is Praise The Twilight Sparrow waarmee Pascal Hallibert nu verfijnde en grotendeels akoestische ‘twisted dark folk’ maakt en waarvan ruim een jaar geleden een titelloze cd eepee verscheen.

Drie albums maakte Pascal Hallibert met Templo Diez, de cd’s Hoboken een uitgave van Muze records, Winterset die uitkwam bij My First Sonny Weismuller en onlangs verscheen Merced bij het label Innerstate 65. Drie cd’s die samen een triologie vormen en zich laten beluisteren als een filmscript van een roadmovie, een imaginaire reis van de Oost naar de West kust van Amerika. Een vergelijkbare reis die de settlers, de pioniers van Amerika, zo’n 150 jaar geleden maakten van New York naar Californië, op zoek naar geluk, fortuin en goud. Pascal Hallibert is een liedsmit die beďnvloed door Amerikaanse schrijvers als b.v. John Fante, William Faulkner en John Dos Passos, zeer bewust te werk gaat. Alle cd’s vertellen een verhaal. De drie die de triologie van Templo Diez vormen zijn een fictief reisverslag door Amerika en met Praise The Twilight Sparrow houdt Pascal het klein, intiem en zeer persoonlijk. De songs vormen als korte afzonderlijke hoofdstukken samen een geheel, vergelijk het met een soort van roman.

Luister hier naar een portret van Templo Diez/Praise The Twilight Sparrow met exclusieve sessie-opnamen van beide bands en een uitgebreid gesprek met Pascal Hallibert dat werd opgenomen op 29 maart 2009 in Studio Desmet.

(Berry Kamer)

Back